Synthesis Center

Yoga - Ψυχοθεραπεία - Σεμινάρια - Ομάδες
Βοιωτίας 16 & Ηπείρου,
Κάτω Χαλανδρι 15231
Στάση Μετρό Χολαργός
T. 2106712150
Κ. 6932565097

Relaxed Mind, Mindful ActionΟ διαλογισμός είναι περισσότερο τέχνη, παρά οτιδήποτε άλλο. Για να φτάσει κανείς στην εμπειρία του διαλογισμού (Dhyana), χρειάζονται τεχνικές (Pratyahara, Dharana), οι οποίες εφαρμόζονται με συνεχής και σταθερή προσπάθεια (abhyasa). Όμως η abhyasa από μόνη της μη ικανή συνθήκη για την εμπειρία του διαλογισμού. Η "vairagya", η τέχνη του να αφηνόμαστε, χρειάζεται να καλλιεργηθεί παράλληλα, ώστε να βιώσουμε την έννοια της αποδοχής. Βιρτουόζος στην τέχνη αυτή, δεν είναι αυτός που επικεντρώνεται μόνο στην προσπάθεια της "τέλειας" σωματικής στάσης, αλλά αποδέχεται επίσης ότι η πρόοδος στην πρακτική του, είναι ανεξάρτητη από την προσπάθεια αυτή.

Αν και τα οφέλη του διαλογισμού, είναι πλέον ευρέως διαδεδομένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα, η υπερβολική προσδοκία για τα αποτελέσματα αυτά, γίνεται εμπόδιο σ' αυτή την πορεία. Άλλωστε σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα του Patanjali, που ορίζει το σύστημα και τη μεθοδολογία της Ράτζα Γιόγκα, οι καρποί του διαλογισμού, δίνονται σε αυτούς που προσπαθούν αλλά ταυτόχρονα, μαθαίνουν να διαχειρίζονται την ανυπομονησία και την προσκόλληση του νου στο αποτέλεσμα.

Η μέθοδος της Ράτζα Γιόγκα έχει σχεδιαστεί, ώστε να μετατοπίσει έναν "αδρανή", "διασκορπισμένο" και "αμφιταλαντευόμενο" νου (tama-raja guna) σε ένα "συγκεντρωμένο" και "ελεγχόμενο" νου (sattwa guna).

Τα τρία στάδια της διαδικασίας εξέλιξης του νου είναι:
η Pratyahara (εσωτερίκευση της προσοχής),
η Dharana (εστίαση της προσοχής) και
η Dhyana (αδιάλειπτη ροή συγκέντρωσης).

Οι τεχνικές του διαλογισμού αφορούν τα δύο πρώτα στάδια, ενώ η εμπειρία του διαλογισμού, απορρέει από τα προηγούμενα και συμβαίνει αυθόρμητα.

Σ ’αυτό τον κύκλο μαθημάτων, προσφέρουμε τμήματα διαλογισμού που υποστηρίζουν όλα τα προηγούμενα στάδια.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ “Relaxed Mind, Mindful Action” - Level 1

Ο πρώτος κύκλος (Level 1) είναι χωρισμένος σε τρεις διδακτικές ενότητες (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2016, Ιανουάριος-Μάρτιος 2017 και Απρίλιος-Ιούνιος 2017). Και οι τρείς ενότητες αποτελούν μία ολότητα, που ολοκληρώνουν το Level 1. Παρόλα αυτά η κάθε ενότητα ξεχωριστά έχει την αυτονομία της και το στόχο της.

Αφορά ασκούμενους που είτε δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία σε τεχνικές διαλογισμού, είτε έχουν ασκηθεί περιστασιακά σε συστήματα διαλογισμού και Ράτζα Γιόγκα.

Στην πρώτη ενότητα μαθαίνουμε να "ησυχάζουμε" το νου (relaxed mind) μέσω μιας άνετης-σταθερής στάσης σώματος, χωρίς εντάσεις. Στη δεύτερη ενότητα μαθαίνουμε να απομακρύνουμε τις νοητικές εντάσεις. Αναπτύσσουμε εσωτερική αρμονία και αυτο-πειθαρχία. Καλλιεργούμε τη ενσυνείδητη δράση (mindful action). Στη τρίτη ενότητα καλλιεργούμε τη στάση του παρατηρητή και αναπτύσσουμε την αποταύτιση από τις εμπειρίες των αισθήσεων.

Σε κάθε μάθημα, εκτός από τις τεχνικές που διδάσκονται εκείνη την ώρα, δίνονται επίσης ερεθίσματα για την πρακτική εφαρμογή τους στην καθημερινή ζωή, με σκοπό τη μείωση των εσωτερικών και εξωτερικών συγκρούσεων.
Πάντα υπάρχει προσωπική καθοδήγηση στους ασκούμενους, όπου χρειάζεται, για την απομάκρυνση των εμποδίων.

Η πρακτική εφαρμογή των παραπάνω, ηρεμούν το νου και καλλιεργούν την επίγνωση και την ενσυνείδητη δράση στη ζωή μας.

​ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Πρώτη ενότητα (8 συναντήσεις)
6,13,20,27 Οκτωβρίου 2016
3,10,17,24 Νοεμβρίου 2016

Δεύτερη ενότητα (12 συναντήσεις)
12,19,26 Ιανουαρίου 2017
2,9,16,23 Φεβρουαρίου 2017
2,9,16,23,30 Μαρτίου 2017

Τρίτη ενότητα (12 συναντήσεις)
6,20,27 Απριλίου 2017
4,11,18,25 Μαΐου 2017
1,8,15,22,29 Ιουνίου 2017​

ΚΟΣΤΟΣ

Η δέσμευση σε αυτή τη διαδικασία είναι πολύ σημαντική, έτσι είναι απαραίτητο να προεξοφληθεί η κάθε ενότητα.

Παρακολούθηση μόνο των μαθημάτων διαλογισμού:
1η ενότητα (2 μήνες): €120
2η ενότητα (3 μήνες): €180
3η ενότητα (3 μήνες): €180


Παρακολούθηση διαλογισμού + εγγραφή σε τουλάχιστον 2 εβδομαδιαία μαθήματα στο Synthesis Center:
1η ενότητα (2 μήνες): €100
2η ενότητα (3 μήνες): €150
3η ενότητα (3 μήνες): €150


Στις παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ


Swami Nirvikalpananda (Όλγα Αλεξίου)
Senior Teacher - Yoga, Meditation and Yogic life style, certified as "Master of Yoga" από τη Yoga Alliance. Ζώντας για δεκατρία χρόνια σε άσραμ ασκήθηκε εντατικά και συστηματικά με το σώμα και το νου, σύμφωνα με τις αρχές της γιόγκα και του γιογκικού τρόπου ζωής. Έλαβε τη βασική της εκπαίδευση, στο Σατυανάντασραμ Ελλάδας, με την καθοδήγηση και έμπνευση της Ατσάρυας Swami Sivamurti Saraswati και μυήθηκε στην Poorna sannyasa από τον Swami Niranjanananda. Έχει παρευρεθεί σε συνέδρια γιόγκα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Αυστραλία και στην Ινδία. Είναι δημιουργός του The Yoga Studio Maroussi. Κατέχει διδακτική εμπειρία τριάντα ετών και καθοδηγεί προγράμματα: "Εκπαίδευσης δασκάλων γιόγκα", "Γιόγκα και Υγεία", "Τσάκρα Γιόγκα Σάντανα", “Mindful action και γιογκικού τρόπου ζωής”.

Τα τελευταία χρόνια, σκοπός της διδασκαλίας της είναι να βοηθήσει τον ασκούμενο να εξελίξει την πρακτική του και να εκφράσει πιο ενεργά στη ζωή του και στην κοινωνία το ανεκδήλωτο εσωτερικό δυναμικό του.

"Όπως ένα πουλί χρειάζεται δύο φτερά για να πετάξει, έτσι και ο άνθρωπος χρειάζεται την υλική και την πνευματική ζωή. Το να βρεις αυτήν την ισορροπία στη ζωή σου είναι το να ζεις τη γιόγκα καθημερινά". Swami Niranjanananda Saraswati​