Επιστροφή

Τί είναι η Ashtanga Yoga;

Η Ashtanga Vinyasa Yoga είναι μια μέθοδος που προσφέρει σωματική σταθερότητα και την δυνατότητα ψυχικής απελευθέρωσης Ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα και βελτιώνει τη στάση του σώματος, που από μόνα τους αλλάζουν τον τρόπο που κινούμαστε και νιώθουμε στην καθημερινότητα μας.

Ξεκίνησε από τον δάσκαλο Sri K Pattabhi Jois στο Mysore της νότιας Ινδίας, και αποτελείται από μια σειρά στάσεων/ασκήσεων (asana) που συνδυάζεται με ειδική χρήση της αναπνοής και εστίασης της προσοχής.

Όσο την μαθαίνεις τη σειρά και την εξασκείς συνεχόμενα και με σταθερότητα, η εστίαση και η εμπειρία σου εκλεπτύνονται και αρχίζεις να παρατηρείς την ευθυγράμμιση σου, την αίσθηση της αναπνοής στο σώμα σου, τις αντίθετες δυνάμεις των στάσεων, και η επιρροή της σωματικής αλλά και βλεμματικής σταθερότητας στον σταθερό νου. Σταθεροποιώντας τον νου, αποκτάς καλύτερη επίγνωση στη ζωή σου, ξεκαθαρίζοντας και το πως βλέπεις καταστάσεις έξω από τη γιόγκα και τον ρόλο σου σε αυτές.

Για να μπορέσεις να βιώσεις όλα τα οφέλη της yoga, χρειάζεται σταθερή εφαρμογή και κάποια πειθαρχεία. Όταν δεσμεύεσαι σε μια πρακτική που θα σου φέρει τόσα οφέλη, δεσμεύεσαι να δώσεις χώρο και χρόνο στον εαυτό σου, σωματικά και ψυχικά (τα δύο δεν είναι ξεχωριστά!), και αυτό από μόνο του είναι μέρος της διδασκαλίας της Ashtanga Yoga.

Και φυσικά το καλύτερο από όλα είναι η αίσθηση που έχεις στο τέλος του μαθήματος, κάθε φορά, όπου νιώθεις το σώμα δυναμωμένο, ίσως και ευχάριστα κουρασμένο από την προσπάθεια, το μυαλό άδειο, το δέρμα μαλακωμένο, και το χαμόγελο στα χείλη!

Στο κέντρο μας προσφέρουμε τα μαθήματα Ashtanga Yoga Mysore και Led Class.

Ashtanga Yoga Mysore Style

H βάση της Ashtanga Yoga είναι η αναπνοή σε συνδυασμό με τη δυναμική κίνηση. Αποτελείται από συγκεκριμένες ακολουθίες στάσεων, τις οποίες όλοι μπορούν να κάνουν, αρκεί να ακολουθήσουν τις οδηγίες του δασκάλου και να τις προσαρμόσουν στο δικό τους σώμα. Οι ασκούμενοι μαθαίνουν και απομνημονεύουν σταδιακά τη σειρά αυτή, με τη βοήθεια του δασκάλου αρχικά και με διαγράμματα στην πορεία για όσους τα χρειάζονται.

Δεν υπάρχει ανάγκη να πάτε με τον ίδιο ρυθμό στην τάξη, και ενώ μπορεί να φαίνεται λίγο παράξενο σε κάποιον αρχάριο, είναι στην πραγματικότητα ένας πολύ ωραίος τρόπος εκμάθησης. Για όσους ήδη γνωρίζετε τη σειρά, αυτές οι τάξεις προσφέρουν την ελευθερία να ασκηθείτε με τον δικό σας ρυθμό, ενώ έχετε τα οφέλη τις ομαδικής τάξης.

Επίσης, για όσους έχουν χρόνια προβλήματα ή τραυματισμούς, αυτές οι τάξεις είναι ο καλύτερος τρόπος να καλλιεργείστε μια ειδική πρακτική, ώστε να βοηθήσετε στην αποκατάσταση

Τα μαθήματα γίνονται σε φιλικό περιβάλλον, όπου δεν υπάρχει ανταγωνισμός και όπου όλοι νιώθουν (και είναι!) ευπρόσδεκτοι.

Moon Days

Είναι παράδοση στην Ashtanga Yoga να κάνουμε διάλειμμα από την πρακτική τις μέρες που έχουμε πανσέληνο ή νέα σελήνη (περισσότερα εδώ, μόνο στα Αγγλικά).

Αυτές τις μέρες το πρωινό και απογευματινό Mysore μάθημα γίνονται καθοδηγούμενη Moon Class, ενώ ακυρώνεται το μάθημα Self-Practice, αν πέφτει εκείνη τη μέρα. Η Moon Class είναι μια πρακτική πιο αργή και με έμφαση στη ‘γείωση’ και στο ‘άφημα’ μέσα στις asanas. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους ασκούμενους της Ashtanga να ισορροπήσουν τη δυναμικότητα και τη ροή της πρακτικής με μια μαλακή και θεραπευτική προσέγγιση. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι!

2019

New Moon Κυριακή 6/01
Full Moon Δευτέρα 21/01

New Moon Δευτέρα 4/02
Full Moon Τρίτη 19/02

New Moon Τετάρτη 6/03
Full Moon Πέμπτη 21/03

New Moon Παρασκευή 5/04
Full Moon Παρασκευή 19/04

New Moon Κυριακή 5/05
Full Moon Κυριακή 19/05

New Moon Δευτέρα 3/06
Full Moon Δευτέρα 17/06

New Moon Τρίτη 2/07
Full Moon Τετάρτη 17/07

New Moon Πέμπτη 1/08
Full Moon Πέμπτη 15/08
New Moon Παρασκευή 30/08

Full Moon Σάββατο 14/09
New Moon Σάββατο 28/09

Full Moon Δευτέρα 14/10
New Moon Δευτέρα 28/10

Full Moon Τρίτη 12/11
New Moon Τρίτη 26/11

Full Moon Πέμπτη 12/12
New Moon Πέμπτη 26/12


Ashtanga Yoga Led Class

Σε αυτό το μάθημα οι μαθητές ακολουθούν τη σειρά της Ashtanga Yoga με τον ίδιο ρυθμό και την καθοδήγηση του δασκάλου.

Όλη η τάξη γίνεται ένα σώμα και μια αναπνοή.

Είναι ιδανικό για αρχάριους οι οποίοι όμως έχουν κάνει μέχρι τη μέση της πρώτης σειράς, και φυσικά πολύ καλό και για προχωρημένους μαθητές, αφού έχουν την ευκαιρία να αφεθούν στην καθοδήγηση και στη ροή της τάξης.

Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό όλοι οι ασκούμενοι να παρακολουθούν και καθοδηγούμενα μαθήματα Ashtanga, για να επιβεβαιώνονται ότι συντονίζουν σωστά την αναπνοή με την κίνηση (της vinyasas) και να 'αναγκαστούν' να μείνουν στη σταθερή ροή που μπορεί να ξεχνούν στην Mysore τάξη.

Επιστροφή

Designed and developped by Ioannis Panagopoulos