Επιστροφή

“Zazen is like water in a glass. Leave the water to sit quietly and soon the dirt will sink down.”

- Taisen Deshimaru


Αυτή η απλή και ακριβείς μορφή διαλογισμού έχει τις ρίζες της στον Ζεν Βουδισμό. Βασίζεται στο να βρίσκουμε μια σταθερή (καθιστή) θέση και να ακολουθούμε τη ροή της αναπνοής, ώστε να απεγκλωβιστούμε – σταδιακά – από τις ατελείωτες διακυμάνσεις του νου.

Μέσω της πρακτικής αυτής, αντιλαμβανόμαστε πόσες άχρηστες και ανούσιες σκέψεις κάνουμε όλη μέρα, και πόση νοητική κούραση έχουμε υποστεί, χωρίς να χρειάζεται!

Όταν ηρεμεί ο νους, μπορούμε πια να αφήσουμε χώρο να δούμε τι πραγματικά είμαστε, τι σημαίνει να ζούμε, ώστε να ξυπνήσουμε από το όνειρο της εξαρτημένης μας ζωής.

Το να έχουμε ξυπνήσει σημαίνει να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι, να επιλέγουμε έτσι τις σωστές δράσεις και μετά απλά να πράττουμε. Έχουμε περισσότερη ενσυναίσθηση και ζούμε περισσότερο στο τώρα, σταδιακά εγκαταλείποντας συνήθειες και ιδέες που δεν ταιριάζουν στη ζωή μας. Αυτή είναι πραγματική ελευθερία… και θέλει χρόνο και επιμονή!

Ο διαλογισμός Ζεν είναι ανοιχτός για όλα τα επίπεδα. Καθόμαστε μαζί στην ησυχία, και μοιραζόμαστε την εγγύτητα του να υπάρχουμε παρέα χωρίς την ανάγκη της άμεσης και λεκτικής επικοινωνίας.

Εμπνευστές:
Hyon Gak Sunim (http://www.mirrorofzen.com/index.html)
Michael Stone (https://michaelstoneteaching.com/community-library/)
Charlotte Joko Beck (http://www.ordinarymind.com/charlotte-joko-beck)

Επιστροφή

Designed and developped by Ioannis Panagopoulos